Misja
1000 Lakes oznacza rzemiosło i tradycję. Utrzymujemy przy życiu pamięć o regionalnych produktach spożywczych z terenów Polski północno-wschodniej. Zamknęliśmy w naszych wyrobach 1000 lat historii i dziedzictwa kulinarnego tego regionu, wyrażając w ten sposób nasz stosunek wobec sztuki, jaką jest wytwarzanie dobrej i smacznej żywności tradycyjnymi metodami. Dążymy do ożywienia popularności produktów regionalnych Warmii, Mazur i Podlasia zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.
Geneza: czemu Polska północno-wschodnia?
Aby zrozumieć co nami kieruje w pracy, najpierw przybliżymy Wam tło historyczne regionu północno-wschodniego, bowiem stąd wynikają motywy i misja firmy.
Historia i kuchnia Warmii, Mazur i Podlasia są bardzo ciekawe, choć w Polsce stosunkowo niewiele o niej wiemy. Na ostateczną formę regionalnej kultury kulinarnej mieli wpływ Polacy, Niemcy, Rosjanie, Litwini, Żydzi a nawet Tatarzy. Łatwy dostęp do obfitego źródła pożywienia w tutejszych lasach i wodach w połączeniu z kosmopolitycznym charakterem regionu, stworzyła w tamtych czasach kuchnię, którą dziś nazwalibyśmy kuchnią fusion.
Ciąg niefortunnych wydarzeń z ostatnich 200 lat przyczyniły się do tego, że rozwój gospodarczy regionu północno-wschodniego odbiega daleko od reszty kraju. Ironią jest to, że ta sama przyczyna jest również powodem dla którego na Warmii, Mazurach i Podlasiu zachowały się dawne zwyczaje, a rolnictwo jest traktowane jako tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Z miłości do jedzenia
Brak przemysłu ciężkiego na Warmii, Mazurach i Podlasiu sprzyja produkcji żywności ekologicznej – 1/3 wszystkich certyfikowanych ekologicznych gospodarstw rolnych w Polsce znajduje się w tym miejscu (dane z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułami Rolno-Spożywczymi).
Przeważają tutaj mali wytwórcy – niewielkie rodzinne zakłady produkcyjne i gospodarstwa rolne. Wyrabiają specjały regionalne z użyciem receptur lub metod, których tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bez presji na maksymalizację wyników finansowych i dumni ze swojego rodzinnego interesu, ręcznie wytwarzają żywność taką jaka była dawniej – w całości składającą się z pełnowartościowych składników, pachnącą i dającą radość z jedzenia. W obecnych czasach określilibyśmy taką żywność „rzemieślniczą”.
Jest w tym tylko jeden problem: wyroby z tych zakładów można dostać jedynie na lokalnych targowiskach lub w wybranych sklepach specjalistycznych w Polsce. We współczesnym świecie prawie każdy zabiega o to, aby kupować żywność wytwarzaną z prawdziwych surowców, zdrową i smakującą jak w dzieciństwie, lecz mają problem z dostępnością. My chcemy rozwiązać ten problem poprzez dotarcie do rzemieślników, którzy produkują dobre regionalne produkty spożywcze, a następnie je upowszechnić w Polsce i na świecie.
Częstymi przyczynami, dla których lokalni rzemieślnicy żywności nie rozszerzają zasięgu geograficznego swojej działalności są: brak wiedzy jak tego dokonać, brak zainteresowania aby wyjść poza rynek lokalny. Ograniczają zasięg swojej działalności w obawie, że zwiększenie skali działalności poskutkuje spadkiem jakości ich wyrobów. Uważamy jednak, że można uczynić wyroby rzemieślnicze powszechnie znanymi i łatwiej dostępnymi na rynku bez poświęcania ich jakości. Francuzi i Japończycy są tego najlepszym przykładem. W Polsce też znajdziemy takie przykłady co świadczy o tym, że nasza teza ma oparcie w rzeczywistości bez względu na kontekst historyczny czy kulturowy.
Kiedyś ktoś nam powiedział mądre słowa: „Nieważne jak zdolny jest rzemieślnik – jeżeli nikt nie pozna jego kunsztu, to nie jest dobrym rzemieślnikiem.” Uważamy, że dobre rzeczy należy upowszechniać, tym bardziej jeżeli celowi przyświeca wyższa idea, a naszą jest przyczynić się do popularyzacji żywności regionalnej Warmii, Mazur i Podlasia.
Cel 1000 Lakes
Miłośnicy dobrego i zdrowego jedzenia znajdą u nas produkty regionalne, które są wyrabiane według tradycyjnych receptur oraz technik. Staramy się jak najlepiej odtworzyć smaki z dzieciństwa, aby nasze wyroby sprawiały radość z ich jedzenia i podtrzymywały tradycję.
Trwamy w przeświadczeniu, że należy wspierać to co jest dobre. Promujemy żywność rzemieślniczą i utrzymujemy przy życiu pamięć o specjałach regionalnych Polski północno-wschodniej. 1000 Lakes jest czymś więcej, niż tylko sprzedawcą dobrej żywności – naszym marzeniem jest, aby produkty Warmii, Mazur i Podlasia były znane na świecie, dlatego 1000 Lakes jest też platformą, która pozwala wszystkim dowiedzieć się więcej o tym malowniczym regionie i jego kuchni.
Moi drodzy, na koniec pragniemy zwrócić się do Was o drobną pomoc. Dążenie do obranego przez nas celu nie jest łatwe i Wasze wsparcie może nas przybliżyć o krok do jego osiągnięcia.
Jeżeli misja 1000 Lakes Cię zainspirowała lub poruszyła Cię i podzielasz nasze stanowisko, pomóżcie nam na jeden z kilku sposobów:
1) udostępnij post na mediach społecznościowych, aby inni też mogli się nim zainspirować;
2) podsuń post znajomym, którzy pracują w prasie lub telewizji – przy okazji pomożesz im w poszukiwaniu materiałów dziennikarskich;
3) wspomnij o nas swojej ulubionej restauracji lub sklepowi z żywnością ekologiczną;
4) polub nasz fanpage 1000 Lakes: www.facebook.com/foodsofthe1000lakes